A prostitúciót a feleségek tartják fenn?

A férjem éveken át prostituáltakat tanított angol nyelvre. Elárulták neki, hogy ügyfeleik 90 százalékban nős illetve párkapcsolatban élő férfiak. A férjem azon kérdésére, hogy mi állhat a jelenség hátterében, azt a választ kapta, hogy a feleségek illetve partnerek többnyire nem mutatnak nyitottságot sem a férfi vágyainak megélésére, sem pedig azok megbeszélésére. Néhány évvel ezelőtt a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Karának 18-50 év közötti nő hallgatóit vizsgálták on-line kérdőív segítségével. A kérdőív témája a hosszú távú kapcsolatban élő nők prostitúcióval kapcsolatos attitűdje volt. Arra keresték a választ, hogy a prostitúciót csupán a közvetlen kapcsolatban álló felek érdekei tartják-e fenn, vagy a hosszú távú párkapcsolat másik résztvevője, a nő is (Meskó, Láng, & Bernáth, 2012).

A vizsgálatban résztvevőknek hosszú távú partnerük lehetséges félrelépésnek négy típusát kell elképzelniük, s hogy ezek milyen hatással járhatnak. A négy különböző helyzet a következő volt: 1) egy korábbi partnerrel való, 2) egy újonnan megismert és kölcsönös szimpátia útján kialakult, 3) alkalmi, 4) prostituálttal való szexuális viszony. Arra kérdeztek rá, hogy a fenti négy helyzet milyen következménnyel járhat öt különböző szempontból a tartós párkapcsolatra nézve: A) Milyen mértékű érzelmi elköteleződéssel jár partnere részéről az adott félrelépésben való részvétel? B) Milyen valószínűséggel születhet az adott házasságon kívüli viszonyból nem kívánt gyermek? C) Partnere milyen valószínűséggel tudná titokban tartani az adott viszonyt? D) Milyen valószínűséggel válhatna környezetében a vizsgálati személy pletykák célpontjává a különböző helyzetekben? E) Milyen eséllyel kaphatna el fertőzést partnerétől az adott esetekben? Ezen öt kérdésre hétfokú Likert-skálán tudtak válaszolni az alanyok, ahol az 1-es alacsony valószínűséget, míg a 7-es magas valószínűséget jelentett. Ezt egy felvetés követte, amely arra vonatkozott, ha a résztvevő egészségügyi okokból 1-2 évre képtelen lenne szexuális kapcsolatot létesíteni a párjával úgy, hogy tudva, ez csak átmeneti állapot, melyik esetet tartja a fenti négy közül a legelfogadhatóbbnak. Sorrendbe kellett állítani a négy lehetőséget úgy, hogy a 1. a leginkább, a 4. pedig a legkevésbé elfogadható. A kérdőív utolsó kérdése a partnerre vonatkozott. Sorrendbe kellett állítani, hogy a partner az előbbi helyzetben melyik lehetőséget választana leginkább, s melyiket legkevésbé (Meskó, Láng, & Bernáth, 2012).

A kutatók, ha összesítve nézzük a felvetést, elsőször arra jutottak, hogy a nők számára a leginkább elutasított megoldás a prostituálttal való kapcsolat volt, ezt követte az alkalmi, az újonnan kialakult viszony, a legelfogadottabb pedig a korábbi partnerrel való félrelépés esetén voltak. Ezen eredmények nem támogatták a vizsgálat hipotézisét, így további kutatásokat végeztek, s a statisztikai elemzések afelé mutattak, hogy a válaszadó nők elfogadóbbak partnerük prostituálttal való kapcsolatának lehetősége iránt, mint azt szerintük partnerük valóban választaná. Vagyis a nők szerint partnerük inkább választaná ezeket a lehetőségeket, mint amennyire ezt ők támogatnák (Meskó, Láng, & Bernáth, 2012).

Az eredmény meglepőnek és elképzelhetetlennek tűnhet, de a tanulmány szerint nagyon is releváns evolúciós okai vannak a fenti eredménynek. Véleményük szerint a tartós kapcsolatban élő nőknek adaptív érdeke fűződhet ahhoz, hogy partnerük inkább prostituálttal lépjen félre, mert ez a fajta üzleti alapú külső szexuális viszony veszélyezteti legkevésbé a kapcsolat stabilitását. A válaszadók úgy ítélték meg, hogy egy prostituálttal való szexuális viszony vezetne legkevésbé érzelmi kötelék kialakulásához, nem kívánt utód születéséhez, pletykák elterjedéséhez (mivel az ilyen típusú kapcsolatot a legkönnyebb titokban tartani), ami igazolni látszik a fenti állítást, még a sokkal nagyobb fertőzésveszély dacára is (Meskó, Láng, & Bernáth, 2012).

A tanulmány eredményei elgondolkodtatóak, de van néhány nézőpont, amely további pontosítást, átgondolást igényel. A prostitúcióhoz való hozzáállás erősen kultúra- és környezetfüggő, számít, hogy például szankcionálják-e. A vizsgálat eredményei mások lehetnek egy másik kultúrában. A minta életkor és iskolázottság szempontjából homogén volt, így nem tekinthető reprezentatívnak. A párkapcsolati- és kötődési mintázatai, a megtartási stratégiái erősen befolyásolják az egyént, így ez befolyásolhatja a megcsalásra adott reakciókat, így a vizsgálat eredményeit is. A felvetés mindenképpen további vizsgálatokat igényel, s a kutatók is ezt tűzték ki célként maguk elé.

Lezárásként egy rövidfilmet szeretnék az olvasó figyelmébe ajánlani, amelyben a „rosszlányokhoz” járás lelki hátterének néhány aspektusa kerül bemutatásra.

Irodalomjegyzék

N. Meskó, A. Láng, & L. Bernáth (2012). Hogyan hat a prostitúció a kapcsolatok stabilitására? Egy evolúciós modell empirikus tesztelése. Psychiatria Hungarica, 27(1), 48-62.

Közzétéve: Company for the Lonely

A világra szenzitív emberként valamint a Szegedi Tudományegyetem végzős pszichológia alapszakos hallgatójaként, az egyént és a társadalmat leginkább meghatározó jelenségeket vizsgálom szenvedélyesen, a pszichológiát, a filozófiát, a szexualitást és a vallást.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: